Årets vinskörd på Gran Canaria något större jämfört med 2019

Det är dags att plocka.

Skördearbetet började den 11 juli och har i princip avslutats redan 8 oktober med ett skörderesultat på 332.695 kilo druvor. De röda druvorna utgjorde 61% av totala skörden.
Skördeutfallen varierar från år till år. Årets ökning med cirka 11% kan jämföras med rekordskörden 2015 på 573.290 kilo, alltså 240.595 kilo mer än i år.
De tidigaste skördarna gjordes i San Bartolomé de Tirajana redan i andra veckan på juli. I slutet på augusti kom skördearbetet igång på de högre belägna vingårdarna i t.ex. Valsequillo och sist under september och oktober i de högst belägna områdena i San Mateo och toppen av ön.

Det är ett tufft arbete med att plocka druvor.

Uppgifterna är insamlade av el Consejo Regulador de Denominación Origen Protegida de Gran Canaria, vilket är den myndighet som kontrollerar och reglerar efter det reglemente som styr vingårdarnas arbete med inte bara vintillverkningen, utan hela kedjan från plantering, skötsel, skörd till buteljering. Därför vet vi de exakta skördeuttagen på varje enskild vingård. I år är 94 vingårdar inkluderade med DOGC.

Listán Negro.

Den mest odlade druvan är Listán Negro, som svarade för 44,5% av den totala produktionen. Nummer två är naturligtvis Listán Blanco. Sist på prispallen hittar vi druvor som Bastardo Blanco (0,28%), Malvasía Aromatica (0,18%) och Pedro Ximénes (0,14%).
Nu är det bara att vänta på de första flaskorna med årets vin.

Plockat och färdigt för vintervila. Senare kommer rankorna att beskäras inför start av nästa säsong.

Lämna en kommentar