Vinskörden på bodega la Higuera Mayor

På grund av den extremt kalla vintern, våren och försommaren på de kanariska öarna, så har skörden försenats med upp till fyra veckor. Skörden av de blå druvorna på Higuera Mayor den 13 oktober spikades dagen innan, alltså den 12. Det gäller att druvorna har rätt mognadsgrad och rätt sockerhalt. Arbetsstyrkan visste att det måste ske någon gång runt den 13, en beslutet tas efter den sista mätninge och bedömningen av druvorna.
Vädret spelar också in. Helst inget regn. Men den risken brukar vara liten. På skördedagen hade det varit regnfrit sedan februari. (regnet kom torsdagen den 25 och medförde ett tio-sidigt reportage i La Provincia den 26)
20181013_084542

20181013_084555

Arbetsdagen börjar när solen går upp. Långa skuggor, svalt i luften. Men det ändrar sig vartefter dagen går.

20181013_091440

20181013_143234

20181013_143228

Arbetslaget utgörs av runt fyrtio händer. Allt ska vara inne på bodegan innan solen går ner. Marken mellan raderna, los calles, behandlas mekaniskt för att hålla ogräset kort. Ingen kemi på den här gården.
Giftfri odling innebär att kamrater som spindlar och getingar bosätter sig bland vinrankorna. Både spindlar och getingar är ”ruggiga” rovdjur. Speciellt getingar fångar allehanda skadeinsekter, vilka de jagar under dagtid.

20181013_140136

20181013_153637

Man får se upp så man inte stör getingarna när man plockar. Annars är de fredliga. De bygger sin bon direkt på en kvist i det fria.

20181013_132123 - kopia

Bland plockarna i år;

20181013_111258

Men även Anders, som driver Taste Mecon i Arguineguin. Där hittar också vinerna från ön, t.ex Higuera Mayor

20181013_132210

I bästa fall ser en druvklase ut så här. Rena bär, några torkade, men inga angripna. I samband med plockningen rensas klasarna från allt dåligt som inte ska med. Allt är handplockat!

20181013_133343

Det som inte klarar kvalitetskontrollen vid plockningen klipps helt sonika av.

20181013_142116

Men! En del klasar har rena rama russinen på kvistarna. De har torkat och kvar blir mycket söta russin. De åker med i skörden och fungerar som ”amarone” i processen. Det ökar kvaliteten på vinet högst avsevärt.

20181013_093433

En del klasar verkar vara avätna. Och det är precis vad som hänt. En av kamraterna på gården. los lagartos, de endemiska leguanerna, äro sällsynt förtjusta i druvor. I rättvisans namn ska här nämnas att även koltrasten och kaninerna gör besök i ”fruktdisken”.

20181013_130426

När solen åter står lågt lastas druvskörden av på bodegan för omedelbar hantering i pressen. Saften, el zumo, pumpas in i de stora rostfria tankarna och förvaras där tillsammans med skal och kärnor i en temperatur av inte över 10 grader under några veckor. Så kallad criomaceración.

20181013_152319

20181013_173751

20181013_183430

Bilden ovan visar hur det ser ut strax innan allt är klart med pressningen. Alla stamrester återanvänds som kompost i vinfälten.

Den 20 november åker vi på besök till vingården La Vica för provsmakning av medaljerade viner. Därefter middag med utsikt över en underbar barranco.

Lämna en kommentar