Druvskörden är ordentligt försenad i år 2018. Orsaken är en extremt kall vinter, vår och försommar. Det innebär förenade skördar med 3 till 4 veckor.
På de lägre altituderna, t.ex. för vingårdarna runt foten av Bandama (Los Hoyos) så kunde skörden tas i andra hälften av juli. På de höga höjderna förväntas skörden avslutas i november.
Tisdagen den 9 oktober bestämde man att skörda de vita druvorna på Mogarén. Det gällde en mindre mängd. Fältet ligger på en altitud av 560 meter. Sockerhalten hade mätts på druvorna kvällen innan. Allt var förberett.
Miguel börjar plocka i raderna (calles)
All plockning sker för hand. Sortering sker i samband med plockningen, så att druvor som har några fel plockas ur klasarna
Det har under sommaren varit normala sommartemperaturer. Dock ingen nederbörd och vinstockarna har inte fått extra vatten. Det leder till att det finns en hel del russin i klasarna. Dessa har en relativt hög sockerhalt och det lovar gott inför jäsningen. Ut i spetsen på klasen är druvorna avätna. Ett verk av leguanerna, lagartos, de endemiska stora fruktätande ödlorna.
Vinskörd är ett tufft kroppsarbete. Sombrero bör bäras för att skydda huvudet i solen och värmen. Drick mycket vatten!
Moscateldruvan har en sällsynt god arom
Färdigplockat för tillfället. Kort transport till bodegans svala grotta.