Vingårdar och nyckfullt väder. Om frost.

Förra skördeåret, alltså hösten 2016, blev generellt ett litet katastrofår för kanariska vingårdar. Orsaken var en ovanligt kall period under vinets blomning. Det räckte för att pollinerande insekter inte skulle visa sig ”utomhus”. Befruktningen slog fel med resultat att skördarna slog fel. Generellt på Gran Canaria blev skördeuttaget bara 50%. Men det varierade från den ena vingården till den andra. Lägena bestämde utfallet. Gårdarna ligger på olika altituder och med exponering mot olika väderstreck. Den högst belägna på Gran Canaria skördar sina druvor på en höjd av runt t 1.400 meter över havet och med ett läge på den västra delen av ön. Där fick man en i stort sett normal skörd. På den här höjden är det inte heller ovanligt med snö under vintern. På den nordöstra delen av ön och på altituder mellan 300 – 800 meter drabbades gårdarna under blomnings-perioden med minskad skörd som resultat. På Lanzarote råkade Bodega Volcano illa ut. Bara 10% av normal skörd kunde skördas 2016.
Årets skördar förväntas dock bli goda. Blomningen är över sedan ett bra tag och frukterna börjar ta form.

Frosten har slagit till mot de europeiska vingårdarna. Under slutet av april har Syd och Mellaneuropa haft riktigt kallt och dåligt väder också med ordentlig frost. Rapporterna i media från vingårdar i England, Frankrike, Tyskland och även Italien vittnar om total förödelse.

Frankrike, Clermont-l´Hérault (Languedoc), i kustslättlandet alldeles vid Medelhavet, drabbades under nätterna 20 och 21 april av frost som slog ut flera vingårdar. I bara Hérault beräknas mer än 20.000 hektar drabbats, ett område som sträcker sig från kustslätten upp mot bergsområdet och Bédarieux Hérépian. Hérauts jordbruks-myndighet , la Chambre d’Agriculture de l’Hérault, beräknar att produktionsbortfallet bara i Hérault belöper sig på hundra miljoner liter. Vissa gårdar har förlorat hela skörden.

När de första tecknen på frost kom, så hanteras det med att tända eldar i vinfälten. Med en gynnsam inversion så kan man rädda de känsliga årsskotten. Många vinbönder står inför en total katastrof och saknar också försäkringar mot frostskador. Flera av vinerna från området kommer att saknas i hyllorna. Många av de vinerna har sålts på export.
Frosten har inte bara slagit till vid Medelhavet, utan de flesta franska vinregionerna har fått ”en släng av sleven”, t.ex. Champagne, Bourgogne, Bordeaux, m.fl.

l´Hérault Par Pascale Viktory, France Bleu Hérault vendredi 21 avril 2017 870x489_20170421_123616
Årets späda revor har dödats av frosten före blomning, l`Hérault, Pascale Viktory
..images
För att skydda vinet från frosten tänds tusentals ”marschaller” (facklor)

Tyskland, Schwaben, Baden-Württemberg, Metzingen, Metzinger och Neuhäuser Weinberg. Frosten har också slagit till i södra Tyskland. Metzingen ligger mindre än trettio kilometer sydost om Stuttgart. Tur i oturen kan man säga, är att de olika vinsorterna hade kommit olika långt. De tidigare sorterna Lemberger och Chardonanay fick sina färska små skott frusna och avdödade. Men det finns ännu outvecklade knoppar har klarat sig som har kunnat regenerera. Resultatet blir i vilket fall ett avsevärt avbräck. Andra härdigare och senare sorter, Burgunder och Silvaner, har klarat sig. Frosten har slagit till även i andra vinområden, men här dök nattemperaturen ner till minus sju grader. Det var därför också för kallt för att lyckas med att elda i vinfälten. Det bästa hade varit att spraya vatten över fälten. När vattnet fryser till is på skotten, så avges stora mängder av värme ur vattnet, vilket räddar de känsliga skotten.

Metzingen_in_RT.svg
Die Weinhöfe Metzinger und Neuhäuser etwa 30 km Südost von Stuttgart

 

unnamed-3
Vinfältet duschas med vatten som när det fryser avger stora mängder värme
Projection-d-eau-Photo-Domaine-Billaud-Simon
Vinfältet duschas med vatten som när det fryser avger stora mängder värme. När solen tittar fram igen dagen efter, tinar isen upp, men skotten har klarat sig

 

Metzinger Weinrebe-nach-Frost-1
Frosten har förstört skottet och blomknopparna i toppen. Det blir inga druvor i år.

Thomas Kiehl w592_h400_x750_y419_5371b5ba51cbbb36

Englands vinodlingar i katastrofläge. Englands vinindustri är mätt i internationella mått inte stor. År 2015 levereras fem miljoner flaskor vin från 133 vingårdar, alla i huvudsak belägna i södra England och Wales.
Tre stränga frostnätter, natten till 26 som värst, med minus sex grader har ”bränt” bort största delen av vinstockarnas revor. Man räknar med att 75% – 80% av skörden går förlorad. Det som räddats, har räddats med eldning i vinfälten. Även fläktsystem används för att få luften att cirkulera, och därmed hindra kalluften att vila på vinfältet.

Candles - or bougies - being lit at the Leckford Estate vineyard in Hampshire _95885664_wineleckford2_pa
Tändning av ”marschallerna”. Leckford Estate,Hampshire
Bougies (candles) lit to protect emerging buds at Ridgeview wine estate in Ditchling, Sussex from the frost. Photograph; Julia Claxton-Barcroft
Hundratals ”marschaller” för att skydda mot frosten. Ridgeview Wine Estate, Dichling, Sussex
Lit candles at the Albury Vineyard in a bid to ward off the frost _95885565_winefrostalbury_sheenaghmcl
Avsikten är att få röken, som innehåller vattenånga, att ligga kvar över vinfältet. Albury Vineyard.

Slutsatsen är att vissa viner från årgång 2017 kommer det att bli ont om. Det återstår också att se hur kvaliteten på de överlevande druvorna blir. Förhoppningarna för ett lyckat vinår på Kanarieöarna är stora. I september börjar vi anordna besök till kanariska vingårdar med möjlighet att delta i vinskörden. Till dess njut av tidigare årgångar.

http://www.lenouvelliste.ch/articles/suisse/vignes-le-gel-a-ete-destructeur-dans-presque-toutes-les-regions-de-suisse-665182)

http://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.weinberge-vaeterchen-frost-sorgt-fuer-totalschaden.6ab5ad82-d263-4c8b-8a6c-e520095a50ee.html

http://www.bbc.com/news/uk-39792774

https://www.theguardian.com/business/2017/may/02/english-vineyards-frost-champagne-bordeaux-burgundy

Lämna en kommentar