Kanariska vingårdar – gamla traditioner blir som nya

Det kan låta hur otroligt som helst, men Kanarieöarna har en gång i tiden varit en mycket stor och betydande exportör av vin. Vinstockarna kom med de första spanska kolonisatörerna redan på 1400-talet. Allt sedan dess har vinet vuxit på de kanariska öarna, och först på Tenerife. Där kom redan inom de första 100 åren att utvecklas en blomstrande vinindustri.

Vinexporten från Tenerife rönte stor framgång och växte fram redan under tidigt 1500-tal. Exportmarknaderna utgjordes till en början främst av England. Vinerna köptes och konsumerades av de välbesuttna, det vill säga hoven, furstehusen, rika köpmän och borgare. Även områdena som idag utgör Holland och Tyskland importerade vin från Tenerife.  Under 1600-talet hade man även etablerat en betydande exporthandel till de amerikanska kolonierna.
Den främsta exporthamnen var Orotava, belägen på Tenerifes västra kust, och väl placerad i vindistriktet. Den viktigaste druvan var Malvasía, en vit druva med mycket arom och bra syra och socker för att producera ett för den tiden förstklassigt vitt vin. Vinet blev vida känt, även om bara de förmögna hade råd till det, som Malvasía, Orotava, Canary, etc. Och ”on top of that” så blev vinet även omnämnt i William Shakespeares verk Henrik VIII (”but, I´faith you have drunk too much canaries, and…”)
Med exportframgångarna, särskilt mot den amerikanska kontinenten, väckte avundsjuka. Engelsmännen, som vid tiden runt 1660 i praktiken behärskade haven, skapade vartefter ett kvävande monopol på handeln och transporterna, vilket kom att slutligen kväva den kanariska vinindustrin. Den kom därefter att ända fram till 1990 i praktiken ligga i träda.

Men så startar projekt som skapar förutsättningar för ett uppvaknande av vinindustrin. Till exempel installeras kvalitetsstämplen DOGC, Denominación Origen de Gran Canaria – ett regelverk för kontroll av kvaliteten på vingårdarnas viner. Bara på Gran Canaria finns i dag 72 vingårdar vars viner sorterar under DOGC. Sammanlagt finns det tio geografiska DO-områden på Kanariöarna, varav fem delar in Tenerife.
Sedan några år har man skapat ett ytterligare DO-område, nämligen DO Islas Canarias. Det är ett avsteg från principen att DO avser ett (1) geografiskt område, men avsikten är att underlätta för exportmarknaden att känna igen viner från Kanarieöarna. Ett vin märkt med D.O. Valle Güimar är svårare att identifiera som ett vin från Islas Canarias.

Den 14 mars for ett sällskap av vinmästare i väg på en marknadsföringsresa till New York och Manhattan. Man mötte inte bara en intresserad publik och redan mycket intresserade älskare av kanariska viner, utan även ett ordentligt snöoväder.
Med den här expeditionen har man fångat upp den gamla handeln till den amerikanska kontinenten. En av marknadsförarna, hur otroligt det än låter, är William Shakespear.

Lämna en kommentar